Sök på webbplatsen

Kognitiv förmåga och aktivitetsersättning

Arbetsrapport 2015:2

Under de senaste två decennierna har andelen unga med aktivitetsersättning ökat i Sverige, liksom i många andra europeiska länder. Både kognitiv förmåga och utbildningsnivå har visat sig vara av stor betydelse för att få aktivitetsersättning.

Syftet med denna studie var att undersöka om den relativa risken för aktivitetsersättning bland män med låg kognitiv förmåga jämfört med dem med högre kognitiv förmåga har förändrats över tid. Studien omfattar hela den manliga svenska befolkningen, född 1951–1976, och som genomgått mönstring för värnplikt (totalt 1 317 249 män).

Resultaten visar att sannolikheten för aktivitetsersättning inte har ökat bland dem med låg kognitiv förmåga jämfört med dem med hög kognitiv förmåga. Resultaten visar också att en högre utbildning minskar sannolikheten att beviljas aktivitetsersättning oavsett kognitiv förmåga, vilket är intressant då det är en faktor som går att påverka i högre utsträckning än kognitiv förmåga.

Relaterade dokument

Vetenskaplig publikation: Low IQ has become less important as a risk factor for early disability pension. A longitudinal population-based study across two decades among Swedish men

Författare

Nina Karnehed, Finn Rasmussen, Karin Modig

Publicerad: augusti 2015

Publicationsfakta

Rapport

Ämnesområden

Sjukförmåner, Funktionsnedsättning

Kontaktperson

Nina Karnehed Telefon: 08-58 00 15 61

Läs rapporten online

Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 7, Stockholm (reception) | Lilla Bommen 1, Göteborg

Telefon: 08-58 00 15 00

Fax: 08-58 00 15 90

E-post: Spamskyddadepostadress_cmVnaXN0cmF0b3JAaW5zcHNmLnNl_Spamskyddadepostadress

Rapporten har lagts till i beställningskorgen. Vad vill du göra nu?

Du kan när som helst gå till beställningskorgen och slutföra beställningen genom att använda länken "Slutför / ändra" i sidhuvudet.