Sök på webbplatsen

Timschablonen öppnar för höga vinster

Pressmeddelande 5 juni 2012

Dagens system för ersättning till assistansanordnare tar inte hänsyn till kostnadsskillnader mellan producenterna. Det skapar höga vinster i vissa privata företag, samtidigt som en del kommuner inte får täckning för sina kostnader. Systemet bör därför reformeras, anser ISF i en granskningsrapport.

Assistansanordnare, som utför personlig assistans åt personer med funktionsnedsättning, ersätts av Försäkringskassan för varje timme personlig assistans med en timschablon. Schablonen infördes 1997 i ett försök att få kontroll över kostnadsutvecklingen. Det misslyckades. Kostnaderna har ökat från 5,2 miljarder kronor till 24,3 miljarder kronor under perioden 1998-2011.

ISF:s granskning visar att timschablonen tvärtemot avsikten verkat kostnadsdrivande, på mer än ett sätt. Systemet tar inte hänsyn till att anordnarna har olika kostnadsläge. De privata företagen har generellt lägre kostnader till följd av bland annat lägre löner. Av granskningen framgår att assistansföretagen överkompenseras av Försäkringskassan. Både under 2011 och 2012 fick företagen mer än 2 miljarder kronor för mycket.

Under åren med schablonbaserad ersättning har företag med vinstsyfte vuxit från att ha varit en marginell aktör på assistansmarknaden till att vara den största gruppen. Den förmånliga konstruktionen har också lett till att riskkapitalkoncerner köpt upp både stora och små företag.

– En konsekvens av systemet med en schabloniserad assistansersättning oberoende av anordnare är att företagen överkompenseras, säger Tomas Agdalen, projektledare. Samtidigt har flera kommuner slutat anordna personlig assistans.

ISF föreslår att regeringen ser över assistansersättningen för att ersätta det med ett system som bättre speglar de verkliga kostnaderna för löner till personliga assistenter. Man bör också införa ett system som gör att effektiviseringar hos företagen också kommer skattebetalarna till godo.

Rapport   2012:12

Rapporttitel

Assistansmarknaden

Mer information

Läs, ladda ner och beställ

Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 7, Stockholm (reception) | Lilla Bommen 1, Göteborg

Telefon: 08-58 00 15 00

Fax: 08-58 00 15 90

E-post: Spamskyddadepostadress_cmVnaXN0cmF0b3JAaW5zcHNmLnNl_Spamskyddadepostadress

Rapporten har lagts till i beställningskorgen. Vad vill du göra nu?

Du kan när som helst gå till beställningskorgen och slutföra beställningen genom att använda länken "Slutför / ändra" i sidhuvudet.