Sök på webbplatsen

Så bra var de externa fondförvaltarna

Pressmeddelande 11 december 2012

Nästan var tionde premiepensionssparare har anlitat en fondförvaltare för att sköta sina fondbyten. För den gruppen har det inneburit lägre risk och - med avgiften borträknad - ett i genomsnitt svagt positivt resultat. De individuella skillnaderna är dock stora. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som utvärderat externa förvaltningstjänster i premiepensionen 2001-2010.

 – Ju sämre det gick för en sparare som själv valde fonder, desto större var benägenheten att anlita en extern förvaltare. Under den aktuella perioden var det inte heller möjligt för den som själv en gång valt egna fonder att välja det statliga förvaltningsalternativet, säger Daniel Hallberg, utvärderingschef vid ISF.

I dag finns över 800 fonder att välja bland i premiepensionssystemet. Möjligheten att välja har dock utnyttjas mycket olika av de blivande pensionärerna. Fyra av tio har avstått helt från att välja och lika många - fyra av tio - varit passiva sedan de gjorde sitt första val.

ISF:s undersökning visar att de som är passiva eller helt har avstått från att välja i större utsträckning har låg utbildningsnivå och lägre inkomster. Gruppen som valt att anlita extern förvaltare är blandad, men kännetecknas bland annat av lägre utbildning och höga inkomster.

– Att man är passiv eller anlitar ett externt förvaltningsföretag kan tyda på att man inte tycker sig kunna eller helt enkelt inte vill bevaka och byta fonder. Det tyder på att PPM-systemet kräver både kunskap och intresse, säger Daniel Hallberg.

Enbart en av tio har varit aktiv premiepensionssparare och bytt fonder själv.

– De som själva bytt fonder lika ofta som de externa förvaltningsföretagen har lyckats få något bättre avkastning. Vi kan se att de aktiva är välutbildade och har högre inkomst, säger Daniel Hallberg. De som själva är aktiva kan förmodligen också göra bra val; de väljer rätt fond vid rätt tillfälle.

Sedan maj 2010 är den statliga 7:e AP-fonden ett möjligt val bland alla andra fonder. När de externa förvaltarna hade möjligheten att massbyta för ett stort antal kunder samtidigt – genom så kallade robotinskjutningar – stod dessa massbyten för 60 procent av alla byten i premiepensionen. Massbyten av detta slag är numera avskaffade.

Rapport   2012:16

Rapporttitel

Utvärdering av externa förvaltningstjänster i premiepensionen

Mer information

Läs, ladda ner och beställ

Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 7, Stockholm (reception) | Lilla Bommen 1, Göteborg

Telefon: 08-58 00 15 00

Fax: 08-58 00 15 90

E-post: Spamskyddadepostadress_cmVnaXN0cmF0b3JAaW5zcHNmLnNl_Spamskyddadepostadress

Rapporten har lagts till i beställningskorgen. Vad vill du göra nu?

Du kan när som helst gå till beställningskorgen och slutföra beställningen genom att använda länken "Slutför / ändra" i sidhuvudet.