Sök på webbplatsen

Problem i handläggningen av bostadstillägg

Pressmeddelande 1 mars 2012

ISF har på uppdrag av regeringen mätt och analyserat kvaliteten i Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens hantering av bostadstillägg under 2011. Knappt en fjärdedel av besluten om bostadstillägg har visat sig vara fel hos både Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Felen leder ibland till för stort, ibland till för litet bostadstillägg.

Målet med bostadstillägget är att ge personer med sjuk- och aktivitetsersättning och pensionärer tillgång till en bra bostad. Att det ofta blir fel beror på att beräkningen av bostadstillägg bygger på många olika uppgifter. Både boendekostnader, inkomster och tillgångar påverkar hur stort bostadstillägget blir. Det gör det svårt för den försäkrade att förstå om man har rätt till bostadstillägg och hur stort det i så fall ska vara.

- Det finns ett betydande utrymme för att utveckla både handläggningen och informationen till pensionärer och personer med sjuk- och aktivitetsersättning, säger Elisabeth Frid, projektledare för ISF:s granskning.

Mängden av uppgifter innebär att bostadstillägget är besvärligt att handlägga för myndigheterna. Informationen till de försäkrade, både de som redan ansökt och andra, måste vara tydlig. Handläggarna behöver ha bra stöd för att ta fram beslutsunderlaget och lätt kunna komplettera med uppgifter från andra myndigheter och banker.

ISF fortsätter granskningen inför en slutrapportering våren 2013.
 

Rapport   2012:3

Rapporttitel

Handläggning av bostadstillägg - Hanteringen under 2011

Mer information

Läs, ladda ner och beställ

Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 7, Stockholm (reception) | Lilla Bommen 1, Göteborg

Telefon: 08-58 00 15 00

Fax: 08-58 00 15 90

E-post: Spamskyddadepostadress_cmVnaXN0cmF0b3JAaW5zcHNmLnNl_Spamskyddadepostadress

Rapporten har lagts till i beställningskorgen. Vad vill du göra nu?

Du kan när som helst gå till beställningskorgen och slutföra beställningen genom att använda länken "Slutför / ändra" i sidhuvudet.