Sök på webbplatsen

Ökade skillnader i ersättning vid sjukfrånvaro

Pressmeddelande 9 juni 2015

En allt större del av ersättningen vid sjukfrånvaro kommer från de kollektivavtalade sjukförsäkringarna. Detta riskerar att minska förtroendet för den offentliga sjukförsäkringen. Det konstateras i en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

Ersättningen från den offentliga sjukförsäkringen har under de senaste 30 åren blivit allt lägre i förhållande till inkomsten. Det beror framförallt på att taket i sjukförsäkringen inte har följt med inkomstutvecklingen. Taket i den offentliga sjukförsäkringen är i dag cirka 27 800 kronor per månad, och inkomster över taket ersätts inte.

- I dag har uppskattningsvis 50 procent av arbetstagarna inkomst över taket. Det kan jämföras med år 1992, då 14 procent av männen och 2 procent av kvinnorna tjänade över taket, säger Nadja Grees, författare till rapporten.

Den här utvecklingen innebär att de kollektivavtalade sjukförsäkringarna blivit allt viktigare. De ersätter inkomstbortfall både under och över inkomsttaket. Den exakta ersättningsnivån beror på om personen jobbar inom stat, kommun- och landsting, är privatanställd arbetare eller privatanställd tjänsteman och hur mycket man tjänar. Den som inte har kollektivavtal på arbetsplatsen får ingen ersättning alls från detta system.

- Att den offentliga försäkringen minskar i betydelse samtidigt som olika avtalsområden och inkomstgrupper får olika mycket från avtalsförsäkringarna skapar skillnader i total kompensationsnivå vid sjukdom. Det kan minska förtroendet till den offentliga försäkringen, säger Nadja Grees.

I studien har uppgifter om villkoren i den offentliga och de kollektivavtalade sjukförsäkringarna sammanställts till ett unikt datamaterial där förändringar i total ersättningsnivå från båda dessa system studeras under de senaste 30 åren, för olika inkomst- och arbetsmarknadsgrupper. Någon sådan sammanställning har tidigare inte gjorts.

Rapport   2015:6

Rapporttitel

Offentlig och kollektivavtalad sjukförsäkring

Mer information

Läs, ladda ner och beställ

Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 7, Stockholm (reception) | Lilla Bommen 1, Göteborg

Telefon: 08-58 00 15 00

Fax: 08-58 00 15 90

E-post: Spamskyddadepostadress_cmVnaXN0cmF0b3JAaW5zcHNmLnNl_Spamskyddadepostadress

Rapporten har lagts till i beställningskorgen. Vad vill du göra nu?

Du kan när som helst gå till beställningskorgen och slutföra beställningen genom att använda länken "Slutför / ändra" i sidhuvudet.