Sök på webbplatsen

Effekter på jämställdheten av reformer i föräldrapenningen

Pressmeddelande 7 mars 2012

Den första reserverade månaden i föräldrapenningen infördes 1995 och fick till följd att fler pappor började använda föräldrapenning. Den andra reserverade månaden 2002 gjorde att pappor började ta ut fler föräldrapenningdagar. Jämställdhetsbonusen, som infördes 2008, har än så länge inte haft någon effekt på uttaget av föräldrapenning.

– Om målsättningen är ett mer jämställt uttag av föräldrapenning är sannolikt fler reserverade månader den reform som har störst effekt, säger Mats Johansson och Ann-Zofie Duvander, författare till rapporten.

I en ny rapport från ISF undersöks vilka pappor som förändrade sitt uttag av föräldrapenning när den första och andra reserverade månaden och jämställdhetsbonusen infördes. Den första månaden fick pappor med låg inkomst, låg utbildning och utlandsfödda pappor att börja använda föräldrapenning. Den andra månaden påverkade inte dessa pappor. I stället påverkades pappor med medelhögt uttag: pappor med medelhög inkomst, gymnasieutbildning och födda i Sverige.

– Det är olika grupper av pappor som reagerat på reformerna. Det är tydligt att den första månaden hade en utjämnande effekt både mellan kvinnor och män och mellan olika grupper av pappor. Den andra månaden minskade skillnaden i uttag mellan kvinnor och män, men inte mellan olika grupper av pappor, säger Mats Johansson och Ann-Zofie Duvander.

Rapporten visar också att när den första månaden infördes, blev det mycket vanligt att papporna använde en månads ledighet. Efter den andra reserverade månaden blev det vanligt att använda två månader. Från detta kan man dra slutsatsen att reformerna har en normerande effekt.

 

Rapport   2012:4

Rapporttitel

Ett jämställt uttag? Reformer inom föräldraförsäkringen

Mer information

Läs, ladda ner och beställ

Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 7, Stockholm (reception) | Lilla Bommen 1, Göteborg

Telefon: 08-58 00 15 00

Fax: 08-58 00 15 90

E-post: Spamskyddadepostadress_cmVnaXN0cmF0b3JAaW5zcHNmLnNl_Spamskyddadepostadress

Rapporten har lagts till i beställningskorgen. Vad vill du göra nu?

Du kan när som helst gå till beställningskorgen och slutföra beställningen genom att använda länken "Slutför / ändra" i sidhuvudet.