Sök på webbplatsen

Allt fler tar ut tjänstepensionen under kort tid

Pressmeddelande 3 december 2015

Det finns en trend som pekar mot att andelen som väljer att ta ut tjänstepensionen under kort tid ökar. Tidsbegränsade uttag av tjänstepension kan på sikt innebära en stor, och i vissa fall oväntad, ekonomisk omställning för individen visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

 Uttagen av tjänstepension ser olika ut inom och mellan olika kollektivavtalsområden och möjligheten att ta ut tjänstepensionen under kort tid, oftast fem år, har ökat under senare år. ISF:s enkätundersökning visar att det är viktigt för merparten att övergången till livet som pensionär innebär en så liten förändring av den ekonomiska situationen som möjligt.

– De vanligaste orsakerna till val av kortvarigt uttag är att få passa på att leva gott medan man är vid god hälsa samt att säkerställa att man får ut sin inbetalade tjänstepension. För dem som har valt lång utbetalningstid tycks säkerheten att veta att pengarna räcker hela livet vara ett övervägande skäl, säger Josefina Selin, som är en av författarna till rapporten.

Ett problem är om blivande pensionärer drivs att ta ut pensionen tidsbegränsat på grund av att de saknar information eller för att de kanske har otillräcklig förmåga att göra medvetna val. När det gäller utformning av information och blanketter verkar det ha stor inverkan hur tjänstepensionsbolagen väljer att exemplifiera eller framhäva en viss uttagstid.

– Tidsbegränsade uttag av tjänstepension är inget generellt problem i dagsläget, men det kan vara problematiskt för de grupper som inte förstår konsekvenserna av dessa val, säger Josefina Selin.

Rapport   2015:15

Rapporttitel

Att välja uttagstid av tjänstepension

Mer information

Läs, ladda ner och beställ

Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 7, Stockholm (reception) | Lilla Bommen 1, Göteborg

Telefon: 08-58 00 15 00

Fax: 08-58 00 15 90

E-post: Spamskyddadepostadress_cmVnaXN0cmF0b3JAaW5zcHNmLnNl_Spamskyddadepostadress

Rapporten har lagts till i beställningskorgen. Vad vill du göra nu?

Du kan när som helst gå till beställningskorgen och slutföra beställningen genom att använda länken "Slutför / ändra" i sidhuvudet.